Naděje Housing first

Blog

V projektu Housing First se nezaměřujeme pouze na zajištění stabilního bydlení pro klienty, ale také usilujeme o jejich zapojení do komunitního života a posilování jejich vazby k místu, kde žijí.
Jaká je největší bariéra, která brání válečným uprchlíkům v opuštění nouzového a původně dočasného bydlení v ubytovnách? Obava, jak zvládnou splácet komerční nájem. Problém je pro ně také v hledání volných bytů.
Petra vstoupila do našeho projektu Housing First na doporučení našeho terénního programu v Roudnici nad Labem, s nímž dlouhodobě spolupracovala. Žila v zahradní chatce se svými třemi psy, přičemž posledních deset let přebývala v různých podobách nevyhovujícího bydlení.
Na počátku války na Ukrajině odešly sestry Nadiia a Nelia do České republiky zejména kvůli obavám o své děti. Nadiia je matkou tříletého syna a jedenáctileté dcery a Nelia má pětiletou dceru.
Rádi bychom vyjádřili vděk Mezinárodní organizaci pro migraci – IOM a prostředkům, které poskytla vláda Japonska.
Na konci listopadu náš tým Housing First ve spolupráci s Diecézní Charitou Litoměřice, Integračním a komunitním centrem SVIT a Úřadem práce Litoměřice uspořádal seminář na téma „Pracovněprávní gramotnost cizinců s dočasnou ochranou“.
Zakladatel NADĚJE Ilja Hradecký obdržel 28. října z rukou prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání.
V rámci projektu Housing First hledáme pronájem bytů 1+0, 1+1 a 2+1, a to především v Litoměřicích, Roudnici nad Labem, Lovosicích, Štětí, Terezíně a případně také v Klášterci nad Ohří nebo Kadani.
Naše organizace NADĚJE získala dotaci, díky níž budeme moct ukrajinským rodinám a ženám bez domova najít standardní bydlení, na které samy nedosáhnou.